Ați lucrat în mai multe țări din UE și nu știți în care dintre acestea ați dobândit dreptul la pensie? Iată ce trebuie să știți!
După ce v-ați tipărit cererea de pensionare, următorul pas este să o înaintați casei de pensii din țara în care locuiți sau din ultima țară în care ați muncit. În situația în care nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, casa de pensii va transfera solicitarea dumneavoastră către țara în care ați lucrat ultima dată. Țara care se ocupă cu tratarea cererii va strânge dovezile care certifică toate contribuțiile înaintate în țările în care ați lucrat.
! Vă recomandăm să solicitați informații cu cel puțin 6 luni înainte de pensionare în cazul în care sunt implicate mai multe țări. În unele țări din UE, casa de pensii vă va înainta din oficiu un formular de cerere de pensionare, dacă vă aflați în apropierea vârstei legale de pensionare. În caz contrar, contactați casa de pensii.
În general, printre documentele care vă vor fi solicitate se numără un document de identificare și furnizarea coordonatelor dumneavoastră bancare.
Pensia de stat din țara în care locuiți/țara în care ați lucrat ultima dată, o veți primi din momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din acea țară, fără excepții. Dacă ați dobândit drepturi de pensie și în alte țări, veți intra în posesia părților corespunzătoare numai în momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din țările respective.
Vârsta limită de pensionare diferă de la stat la stat.
Iată câteva exemple la nivelul statelor UE:
– 65 de ani pentru cei care se pensionează în data de sau înainte de 31 ianuarie 2025;
– 66 de ani pentru cei care se pensionează între 1 februarie 2025 și 31 ianuarie 2030 inclusiv;
– 67 de ani pentru cei care își depun cererea de pensionare în data sau după data de 1 februarie 2030.
! Dacă nu vă pensionați simultan, există probabilitatea ca valoarea pe care o veți primi să se modifice.
În unele țări din UE, este absolut necesar să fi lucrat un anumit interval de timp pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare. Casa de pensii va aplica principiul cumulării perioadelor care presupune luarea în calcul a tuturor perioadele în care ați lucrat în alte țări din UE, ca și cum ați fi lucrat pe teritoriul țării în cauză. În cazul vreunui refuz din partea Casei de pensii, solicitați sprijinul serviciului de asistență „Europa ta – Consiliere”.
În situația în care, ați muncit mai puțin de un interval de un an pe teritoriul unei țări, s-ar putea aplica o regulă specială: drepturile corespunzătoare perioadei respective nu se pierd, ci sunt luate în calcul pentru stabilirea pensiei în țările în care ați lucrat mai mult timp.
Pentru calcularea pensiei, casa de pensii însumează perioadele în care ați lucrat în toate țările din UE și stabilește pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să v-o plătească dacă toate contribuțiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata. Valoarea rezultată se armonizează pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de contribuții din țara respectivă (,,prestație pro-rata’’).
Dacă îndepliniți criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită țară, casa de pensii calculează și pensia națională, cunoscută drept „ prestație autonomă”, indiferent de perioadele în care ați contribuit la fondurile de pensii din alte țări.
În cele din urmă, autoritatea națională compară prestația pro-rata și prestația autonomă și vă oferă prestația care are valoarea mai mare în țara respectivă. Autoritatea vă va înmâna un formular P1, care va justifica decizia fiecărei țări cu privire la cererea dumneavoastră.
Dacă locuiți într-una dintre țările UE, pensia vă va fi transferată într-un cont bancar din țara dumneavoastră de reședință. În caz contrar, ați putea fi nevoit să vă deschideți câte un cont bancar în fiecare dintre țările care vă plătesc pensii.
Regulile prezentate mai sus se aplică și în cazul calculării pensiilor de invaliditate și de urmaș, însă regimul acordării poate varia de la o țară la alta, astfel:
Acum știi ce ai de făcut?