Fenomenul ,,MUNCA LA GRI” – MUNCA SUBDECLARATĂ

  • Publicat de: SCPA BURUIAN, CARACAS SI ASOCIATII

 ,,Evitarea obligațiilor fiscale nu presupune întotdeauna o încălcare a literei legii, ci o încălcare a spiritului acesteia’’.

Prin Ordonanța de Urgență nr. 117/2021, publicată în Monitorul Oficial în data de 5 octombrie 2021 au fost introduse o serie reglementări pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.

Amploarea fraudei fiscale, a evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale, precum și a spălării banilor este din punct de vedere macroeconomic  semnificativă atât în Romania, cât și la nivel mondial. Eforturile autorităților pentru îndepărtarea acestor practici dăunătoare s-au concretizat în elaborarea și perfecționarea unei legislații care să corespundă realităților actuale din România, prin lămurirea termenilor și sancționarea mai aspră a tuturor celor care încalcă legea.

Care sunt noile modificări legislative introduse prin această nouă ordonanță?

  • definirea noțiunii de ,,muncă la gri”;
  • pedepsirea angajatorilor care practică acest fenomen;
  • despăgubirea orelor suplimentare de muncă prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia;
  • penalizarea angajatorilor care efectuează tardiv plata salariilor cu mai mult de o lună de la data plății salariului.

Fenomenul ,,MUNCA LA GRI” –  MUNCA SUBDECLARATĂ

,,Munca la gri” sau munca nedeclarată poate fi definită drept acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit si evidențiat în statele de plata a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit si evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale.

Avocatul Caracaș Raluca Florentina consideră faptul că prin introducerea și definirea acestei noțiuni în Codul Muncii s-a creat un cadru legislativ pentru sancționarea angajatorilor care practică acest fenomen, precum și o punte pentru îmbunătățirea luptei împotriva corupției și un progres pentru prevenirea criminalității economice și financiare.

”Nouă, celor ce reprezentăm interesele clienților noștri și încercăm să căutam dreptatea și să dăm sens normelor de drept și textelor de lege elaborate de legiuitor, prin evoluția și sistematizarea continuă a cadrului legislativ ne este ușurată munca. Lămurirea termenilor este semnificativă pentru a reuși să încadrăm corect faptele și să reușim să acordăm asistența juridică corespunzătoare problemei de drept supusă discuției, dreptul la apărare să fie exercitat în toate limitele sale printr-o pledoarie care să reflecte dezlegări, deslușiri și răspunsuri în căutarea dreptății clientului nostru.” a relatat avocat Caracaș Raluca Florentina.

Munca subdeclarată afectează sistemul fiscal prin săvârșirea unor infracțiuni economice prin evitarea plății obligațiilor fiscale de către angajatori și chiar utilizarea sistemului financiar în scopul spălării banilor. Reglementarea anterioară reflectă faptul că tehnica legislativă era una învechită, precară care a ,,sprijinit” mediul infracțional și practicile incorecte precum și facilitarea și ascunderea tuturor rețelelor de angajatori care practica acest fenomen.

Legiuitorul a reglementat pedepsirea acelor angajatori ce practică fenomenul de ,,munca la gri’’ în scopul intimidării lor cu o amenda de la 8.000 la 10.000 de lei pentru fiecare salariat identificat în această situație, fără a depăși valoarea cumulată de 100.000 lei.

COMPENSAREA MUNCII SUPLIMENTARE

Potrivit vechii reglementări, orele suplimentare puteau fi compensate prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea muncii suplimentare. Prin adoptarea noilor modificări introduse prin OUG 117/2021, termenul a fost înlocuit și suplimentat la 90 de zile calendaristice, pentru a flexibiliza raporturile de muncă prin crearea posibilității compensării muncii suplimentare cu timp liber corespunzător într-o perioadă mai mare de timp și asigurarea desfășurării activității angajatorilor în bune condiții.

Avocat Caracaș Raluca consideră că munca suplimentară prestata de salariați în zilele de repaus săptămânal sau zile de sărbătoare legală este abuzivă și trebuie să beneficieze de un spor la salariu care ar trebui stabilit prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern. De altfel, forța de muncă slăbită și copleșită de un volum mare de sarcini și atribuții va genera pe termen lung disfuncționalități în societate, care vor duce la pierderi de personal, clientelă și implicit de profit.

SANCȚIONAREA ANGAJATORILOR CARE ÎNTÂRZIE CU MAI MULT DE O LUNĂ PLATA SALARIULUI

Potrivit Codului Muncii, salariul se plătește în bani cel puțin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz. Prin introducerea  Ordonanței 117/2021 s-a legiferat sancționarea încălcării de către angajator a acestei obligații de plată a salariului prin întârzierea cu mai mult de o lună de la data scadentă de plată a salariului. Penalizarea care intervine este amenda de la 5.000 la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepția situației în care angajatorul se află sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Avocat Caracaș Raluca consideră că sancționarea angajatorilor ar fi benefică pentru că atât timp cât salariatul își exercită cu bună-credință toate sarcinile și atribuțiile la timpul fixat de angajator, acesta la rândul său trebuie să-l remunereze corespunzător. Majoritatea persoanelor acceptă să ,,muncească la gri’’ și să promoveze acest fenomen fiind atrași de promisiunile angajatorilor cu privire la faptul că vor primi o sumă mai mare de bani în ziua salariului. Ceea ce aceștia nu cunosc este faptul că, dacă aceste promisiuni nu corespund realității, nu-și vor putea apăra în mod corespunzător drepturile în justiție, neputând să se bucure de protecția legii. Printre cele mai mari dezavantaje ale practicării acestui fenomen sunt lipsa unui concediu de odihnă sau medical, lipsa vechimii în muncă, muncă în plus neremunerată fără a putea aduce dovezi în acest sens. Orice abuz trebuie semnalat la timp autorităților.

Cunoașteți-va drepturile! Consultă un avocat, nu vă lăsați exploatați de angajatori!

Categoria: Dreptul Muncii