Reformă esențială pe piața autoturismelor second-hand din România

  • Publicat de: SCPA BURUIAN, CARACAS SI ASOCIATII

Anterior actualei reglementări își găseau aplicare prevederile Ordonanței nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate a vehiculului și certificarea autenticității vehiculelor rutiere, pentru a preveni sustragerea de la plata TVA a importatorilor de vehicule. Aceasta presupunea faptul că intermediarul de mașini putea vinde un autoturism înmatriculat în străinătate, obligația înregistrării la RAR revenind cumpărătorului.

S-a procedat la modificarea legislativă a textului prin introducerea în data de 4 octombrie 2021 a OUG nr.120/2021 privind implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România.

În configurația sa actuală, acest act normativ stabilește că obligația care vizează procesul de înregistrare la Registrul Auto Român revine personal importatorilor de mașini. Această reglementare a fost necesară în scopul abolirii tuturor practicilor neunitare și incorecte a neplătitorilor de taxe la stat.

Importatorii de mașini au creat o paguba uriașă bugetului de stat și din nefericire, cele mai multe înșelătorii cu autoturisme pot fi regăsite chiar în anunțurile din târgurile virtuale și anume site-urile de anunțuri, unde vehiculele sunt comercializate la preturi accesibile și ademenitoare. În rulajul mașinilor, samsarii care urmăresc ocolirea legii, se folosesc fie de firme ai căror asociați sunt persoane insolvabile, fie de persoane fizice de bună-credință care acceptă să le furnizeze propria carte de identitate pentru ca altcineva să-și aducă o mașină pe numele acestora.

Așadar, în scopul combaterii fraudei în domeniul comerțului cu autoturisme rulate de proveniență străină a fost stabilit un protocol prin care RAR transmite către ANAF, în format electronic, documentele ce trebuie prezentate de persoana care a efectuat achiziția intracomunitară, inclusiv documentele de proveniență, anterior eliberării cărții de identitate a vehiculului. De altfel, la RAR se poate prezenta numai persoana care a efectuat achiziția intracomunitară, și anume persoană fizică sau juridică care a achiziționat vehiculul rutier dintr-o țară membră UE și este menționată pe documentele aferente vehiculului, respectiv pe documentele de proveniență, personal sau prin împuternicit.

Categoria: Drept Penal