PROBLEMATICA ÎNREGISTRĂRII NUMELOR DE DOMENII – HOTĂRÂRII RELEVANTE ÎN MATERIE ALE ORGANIZATIEI MONDIALE DE PROPRIETATE INTELECTUALA (OMPI)

  • Publicat de: SCPA BURUIAN, CARACAS SI ASOCIATII

Obiectul plângerii formulate de către reclamantul M.F.H. FEJLESZTÕ KORLÁTOLT FELELÕSSÉGÛ TÁRSASÁG l-a reprezentat numele de domeniu –intimissimi.com.ro– domeniu înregistrat la data de 27 ianuarie 2009 de către pârâta S.C. CAMIGI CONCEPT S.R.L.

Reclamantul este o societate cu sediul în Ungaria care face parte din grupul Calzedonia (Calzedonia S.p.a.) având în cadrul grupului calitatea de societate deținătoare a drepturilor de proprietate intelectuală asupra marcilor.

Marca INTIMISSIMI este înregistrata la nivel internațional, iar în Romania beneficiază de protecție încă din anul 1998. Reclamantul folosește marcile INTIMISSIMI în mod special în legatură cu articole de lenjerie intimă, create atât pentru femei, cât și pentru barbați.

Reclamantul invocă faptul că pagina de internet la care trimite numele de domeniu în litigiu nu este folosită și nici nu a făcut obiectul unei folosiri efective și cu bună credință pentru oferirea de bunuri și/sau servicii.

Din informațiile deținute de reclamant, societatea pârâtă a fost până recent reprezentant în Romania al S.C. Luisa Spagnoli S.p.a., o companie italiană producatoare de îmbracaminte. Având în vedere faptul că și reclamantul face parte dintr-un grup de societăți din Italia, consideră reclamantul că, prin prisma acestei legături comerciale, alegerea de către pârâtă a numelui de domeniu în litigiu nu a fost deloc una întâmplatoare, ci mai degrabă una speculativă. A arătat reclamantul ca între societatea sa și cea a pârâtă nu a existat niciodată vreo legatură comercială, iar reclamantul nu a autorizat niciodată pârâta să folosească mărcile sale sau să rezerve un nume de domeniu de internet care să încorporeze mărcile sale înregistrate.

Reclamantul afirmă de asemenea că, având în vedere succesul de care se bucură produsele purtând marca INTIMISSIMI la nivel internațional (succes datorat în mare parte unei rețele de franciză extrem de solidă si de extinsă ce deține în momentul respectiv peste 1000 de magazine deschise în țări din întreaga lume), precum și legatura comercială între pârâtă și o altă societate italiană ce acționează pe aceeași piață, este evident că pârâta a încercat să beneficieze în mod nejustificat de pe urma succesului înregistrat de către produsele comercializate sub marca INTIMISSIMI și să obțină un profit necuvenit de pe urma înregistrării numelui de domeniu în litigiu.

De asemenea, reclamantul consideră că nefolosirea de mai bine de 3 ani a numelui de domeniu în litigiu poate conduce la concluzia că pârâta a înregistrat numele de domeniu cu rea-credință.

Centrul de Arbitraj și Mediere OMPI, a transmis prin e-mail către Registrul de Domenii (ROTLD) o cerere de verificare a registratorului în legătură cu numele de domeniu în litigiu, ROTLD transmițând prin e-mail către centru răspunsul său de verificare ce confirma faptul că pârâta este înregistrată ca titulară a numelui de domeniu în litigiu şi a furnizat datele de contact ale acesteia.

Pârâta nu a depus un răspuns formal și nu a transmis nicio comunicare în apărarea sa, deși Centrul de Arbitraj și Mediere OMPI a comunicat în mod formal pârâtei plângerea şi data limită pentru depunerea raspunsului.

Analizând plângerea formulată și particularitățile speței, Centrul de Arbitraj și Mediere OMP a constatat că:

  • Pârâta nu a contestat în termenul acordat niciuna dintre afirmațiile făcute de către reclamant;
  • Orice folosire a numelui de domeniu în litigiu ar conduce publicul la concluzia că acesta este asociat cu reclamantul;
  • Mărcile reclamantului sunt bine cunoscute în domeniul vânzării de articole de lenjerie intimă, fiind protejate la nivel internațional și al Uniunii Europene prin diferite înregistrări, unele datând din 1998;
  • Pârâta activează în același domeniu de activitate cu reclamantul (fapt necontestat de către pârâtă), deci avea cunoștință de marca reclamantului la data înregistrării numelui de domeniu în litigiu;

În lumina acestor considerente și în conformitate cu paragraful 4, lit. (i) din Politica de Soluţionare Uniformă a Litigiilor cu privire la nume de domenii și paragraful 15 din Regulile pentru Politica de Soluţionare Uniformă a Litigiilor cu privire la nume de domenii, Centrul de Arbitraj și Mediere OMPI dispune ca numele de domeniu în litigiu intimissimi.com.ro să fie transferat reclamantului.

În concluzie, e bine să protejezi drepturile business-ului tău încă de la început și să ai o viziune extinsă asupra traseului acestuia, pentru a putea evita cât mai multe probleme. Fii informat și fii calculat!

Categoria: Proprietate Intelectuală