PROTECTIA DESENELOR SI MODELELOR. ANULAREA CERTIFICATULUI DE INREGISTRARE

  • Publicat de: SCPA BURUIAN, CARACAS SI ASOCIATII

 

Avand in vedere concurenta apriga existenta pe toate segmentele de piata, este important sa iti protejezi munca. Activitatea fiecaruia dintre noi trebuie respectata, insa in acest sens este necesar si ca fiecare dintre noi sa uzeze toate caile legale pentru a isi maximiza beneficiile astfel rezultate.

De exemplu, desenele si modelele se bucura de protectia instituita prin Legea nr. 129/1992 privind protectia desenelor si modelelor. Potrivit conditiilor reglementate de aceasta lege, drepturile asupra desenelor si modelelor sunt dobandite si protejate in Romania prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, denumit în continuare O.S.I.M.

Prin desen sau model se intelege aspectul exterior al unui produs sau al unei parti a acestuia, redat in doua sau trei dimensiuni, rezultat din combinatia dintre principalele caracteristici, indeosebi linii, contururi, culori, forma textura si/sau materiale ale produsului in sine si/sau ornamentatia acestuia.

Ce este practic certificatul de inregistrare? Este acel titlu de protectie oferit de OSIM pentru desenele si modelele inregistrate. Titularul acestuia este persoana fizica sau juridica careia ii apartin drepturile conferite prin inregistrarea desenului sau modelului si pentru care se elibereaza certificatul de inregistrare.

Conditiile legale ce trebuie indeplinite pentru a te putea bucura de protectia oferita de lege sunt urmatoarele:

  • Sa fie vorba despre un model sau desen, astfel cum acesta este definit de lege;
  • Desenul sau modelul sa fie nou;
  • Desenul sau modelul sa aiba caracter individual.

Ce inseamna un desen sau model NOU?

Un desen sau model este considerat NOU daca niciun desen ori model identic nu a fost facut public inaintea datei de depunere a cererii de inregistrare sau, daca a fost revendicata prioritatea, inaintea datei de prioritate. In cazul in care trasaturile lor caracteristice difera numai in ceea ce priveste detaliile mai putin semnificative, atunci se apreciaza ca desenele sau modelele sunt identice.  

Ce presupune ca un desen sau model sa aiba caracter INDIVIDUAL?

Se considera ca un desen sau model are caracter INDIVIDUAL daca impresia globala pe care o produce asupra utilizatorului avizat este diferita fata de cea produsa asupra unui asemenea utilizator de orice desen ori model facut public inaintea datei de depunere a cererii de inregistrare sau, daca a fost revendicata prioritatea, inaintea datei de prioritate.

Trebuie sa stii si ca la evaluarea caracterului individual se ia in considerare si gradul de libertate a autorului in elaborarea desenului sau modelului.

De asemenea, daca un desen sau model aplicat la un produs ori incorporat intr-un produs constituie o parte componenta a unui  produs complex, acesta va fi considerat nou si avand caracter individual numai daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) partea componenta, odata incorporata in produsul complex, ramane vizibila pe durata utilizarii normale a acestuia. Potrivit Legii, prin utilizare normala se intelege utilizarea de catre beneficiar, fara a include intretinerea sau reparatiile.

b) caracteristicile vizibile ale partii componente indeplinesc ele însele conditiile privind noutatea si caracterul individual.

In ceea ce priveste anterioritatea unui desen sau model, se considera ca un desen sau model a fost facut public daca a fost publicat ori dezvaluit in alt mod, expus, utilizat in comert, cu exceptia situatiilor in care aceste evenimente nu ar fi putut, in mod rezonabil si in cadrul activitatii obisnuite, sa devina cunoscute cercurilor specializate din sectorul in cauza, care actionează in cadrul Uniunii Europene inainte de data de depunere a cererii de inregistrare sau, daca a fost invocata o prioritate, inaintea datei de prioritate.

Important de retinut este faptul ca in situatia in care un desen sau model a fost dezvaluit unei terte persoane in conditii de confidentilitate, nu se poate aprecia ca acesta a fost facut public.

Iata care sunt motivele legale pe baza carora se pot anula desenele si modelele:

a) nu sunt indeplinite conditiile legale referitoare la: existenta modelului sau desenului, noutate si caracter individual;

b) desenul sau modelul este determinat exclusiv de o functie tehnica si/sau este contrar ordinii publice sau bunelor moravuri;

c) incorporeaza, fara acordul titularului, o opera protejata prin Legea nr. 8/1996privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, sau orice alt drept de proprietate industriala protejat;

d) constituie o utilizare improprie a oricaruia dintre obiectele mentionate in lista cuprinsa in art. 6 din Conventia de la Paris pentru protectia proprietatii industriale, in forma revizuita la Stockholm la 14 iulie 1967, la care Romania a aderat prin Decretul nr. 1.177/1968, sau o utilizare abuziva a emblemelor si stemelor, altele decat cele mentionate in art. 6 din conventie;

e) solicitantul nu a facut dovada ca este persoana indreptatita la inregistrarea desenului sau modelului conform legii;

f) desenul sau modelul este in conflict cu un desen sau model anterior care a facut obiectul unei divulgari publice dupa data de depozit a cererii de înregistrare sau dupa data de prioritate, daca o prioritate este revendicata, si care este protejat de la o data anterioara prin inregistrarea unui desen sau model comunitar ori printr-o cerere de inregistrare a unui desen sau model comunitar, sau prin inregistrarea unui desen sau model in Romania ori printr-o cerere de obtinere a protectiei in Romania;

g) desenul sau modelul foloseste un semn distinctiv ce confera titularului semnului dreptul de a interzice aceasta utilizare.

In situatia in care apreciezi ca nu iti sunt respectate drepturile si identifici unul dintre cazurile prezentate anterior, poti introduce o actiune in justitie privind anularea certificatului de inregistrare. Este important sa retii faptul ca oricare dintre aceste cazuri trebuie dovedite cu probe pertinente, concludente si utile, astfel incat actiunea ta sa fie temeinic sustinuta.

Anularea poate fi ceruta pe toata durata de valabilitate a certificatului de inregistrare si se judeca de către Tribunalul Bucuresti.

Categoria: Proprietate Intelectuală