Regimul TVA aplicabil accesoriilor protezelor medicale. Cota TVA aplicabilă ramelor de ochelari

  • Publicat de: SCPA BURUIAN, CARACAS SI ASOCIATII

 

Întrucât am observat că există opinii destul de confuze în rândul comercianților cu privire la acest subiect, primind întrebări inclusiv din partea clienților noștri, am decis să vă oferim opinia noastră. De asemenea, ce se întâmplă atunci când avem practic

La acest moment, Codul fiscal în vigoare reglementează prin dispozițiile art. 291 alin. (2) lit. a) o cotă de impozitare redusă, de 9%, pentru „livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, definite prin normele metodologice conform legislaţiei specifice”.

În acest sens pct. 37 alin. (1) din Normele Metodologice privind Codul fiscal detaliază bunurile cu privire la care se aplică cota redusă de 9%, definind de asemenea, noțiunea de proteză medicală în accepțiunea Codului fiscal.

Astfel „cota redusă de taxă de 9% prevăzută la art. 291 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal se aplică pentru protezele medicale şi accesoriile acestora, exclusiv protezele dentare care sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată, în condiţiile prevăzute la art. 292 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Proteza medicală este un dispozitiv medical destinat utilizării personale exclusive care amplifică, restabileşte sau înlocuieşte zone din ţesuturile moi ori dure, precum şi funcţii ale organismului uman; acest dispozitiv poate fi intern, extern sau atât intern, cât şi extern. Accesoriul unei proteze este un articol care este prevăzut în mod special de către producător pentru a fi utilizat împreună cu proteza medicală.”

Lentilele de corecţie aeriene cu dioptrie şi lentilele de contact cu dioptrie se încadrează în categoria protezelor medicale, astfel cum sunt definite acestea din punct de vedere al legislaţiei în domeniul TVA.

Potrivit normelor emise de Ministerul Finanțelor Publice, ramele de ochelari sunt incluse în categoria accesoriilor protezelor medicale, astfel cum sunt definite acestea din punct de vedere al legislaţiei în domeniul TVA, şi implicit intră sub incidenţa cotei reduse de TVA de 9%, numai în măsura în care sunt dispozitive medicale cu marcaj CE, destinate specific pentru susţinerea lentilelor de corecţie aeriene cu dioptrie.

Documentul care atestă că ramele de ochelari sunt dispozitive medicale cu marcaj CE este declaraţia de conformitate a producătorului, în care se precizează conformitatea dispozitivului medical cu Directiva 93/42/CEE privind dispozitivele medicale.

Prin urmare, persoana care comercializează rame de ochelari poate aplica o cotă de TVA de 9% dacă deţine documentul care atestă că ramele de ochelari sunt dispozitive medicale cu marcaj CE, sau o copie de pe acest document.

În concluzie, ramele beneficiază de cota redusă datorită calității de bun accesoriu în raport cu bunul principla și doar în măsura în care au drept destinație exclusivă sustinerea lentilelor de corecție aeriene cu dioptrie.

Pentru un comerciant în domeniu, datorită specificului activității, se poate pune întrebarea „În ce măsură ramele de ochelari cu marcaj CE însă a căror destinație efectivă nu e reprezentată de susținerea de lentile de corecție cu dioptrii pot beneficia de aceeași cotă specială de impozitare de 9%?”

Pentru a exemplifica într-un mod mai precis această neclaritate, ne vom raporta la situația ipotetică în care un comerciant din domeniu ar dori să comercializeze rame de ochelari ce au declaratie de conformitate si marcaj CE însă  în calitate de suport de susținere pentru lentile cu filtru de calculator fara dioptrii.

Pentru a soluționa această dificultate de stabilire a cotei TVA aplicabile ne vom raporta la prevederile legale în vigoare din domeniu și astfel putem observa că atât în accepțiunea Codului fiscal cât si a legislației de specialitate lentilele de corecție aeriene cu dioptrii echivalează cu noțiunea de proteza, care amplifica/imbunatateste una dintre functiile organismului uman – vazul. În acelasi timp ramele de ochelari au calitate de acesorii pentru uzul și utilitatea protezelor și în concluzie beneficiază de cota special de impozitare, doar în calitatea lor de produse accesorii ce facilitează folosința unor proteze medicale.

Astfel în situația în care produsul principal (lentila) lipsește ori nu are calitatea de proteză medicală pentru care este prevăzută cota specială de impozitare, impozitarea specială a produsului accesoriu (rama) nu poate subzista. Așadar în situația ipotetică menționată anterior cu titlu de exemplu se aplică pentru ramele de ochelari cota standard de impozitare de 19%.

Categoria: Drept Societar