DELEGAREA SAU DETASAREA ANGAJATILOR?

  • Publicat de: SCPA BURUIAN, CARACAS SI ASOCIATII

 

Poate ca esti angajator si te intrebi care este diferenta dintre DELEGARE si DETASARE. Sau poate esti unul dintre angajatii care tocmai au fost delegati sau detasati si vrei sa stii in ce consta acest lucru mai exact.

Ca si angajator este important sa cunosti dispozitiile legale si sa le respecti, pentru a nu-ti ingreuna activitatea pe care o desfasori. Ca angajat, este bine sa stii intotdeauna care iti sunt drepturile, dar si obligatiile, pentru a le respecta si a evita o posibila sanctionare.

Cu privire la aceste aspecte, Codul Muncii contine urmatoarele dispozitiile legale referitoare la delegarea si detasarea angajatilor.

Art. 42 din Codul Muncii prevede: ”(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca. (2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastrează functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.”

 

Aceste doua notiuni sunt distincte, astfel ca:

In ceea ce priveste DETASAREA prezinta interes urmatoarele articole din Codul Muncii:

Art. 45 –          Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de muncă, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Art. 46 –          (1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.

(2) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.

(3) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.

(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art. 47 –          (1) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.

(2) Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.

(3) Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat.

(4) Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.

(5) In cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile potrivit prevederilor alin. (1) şi (2), salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.

 

In ceea ce priveste DELEGAREA  prezinta interes urmatoarele articole din Codul Muncii:

Art. 43 –          Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Art. 44 –          (1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.

                        (2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

 

Spre deosebire de delegare, dispozitiile legale aplicabile in cauză nu prevad nicio restrictie cu privire la numarul de prelungiri al detasarii, ci doar o conditioneaza de acordul salariatului si de existenta unor motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea.

O alta deosebire fata de delegare este aceea ca, pe intreaga perioada a detasarii, salariatul detasat va beneficia de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie cele de la angajatorul care a dispus detasarea, fie cele de la angajatorul la care s-a dispus detasarea.

De asemenea, important de retinut este si faptul ca delegarea se poate face numai cu acordul angajatului.

Alegerea intre delegare si detasare va fi facuta in functie de interesele celor doua societati intre care va opera una dintre cele doua variante. Ambele prezinta avantaje pentru activitatea desfasurata, insa totul depinde de obiectivele pe care vi le propuneti.

Categoria: Dreptul Muncii