DIVORTUL SI IMPORTANTA PARINTILOR

  • Publicat de: SCPA BURUIAN, CARACAS SI ASOCIATII

 

In cazul separarii a doi parinti, exista de fapt 3 subiecti principali: MAMA, TATA si COPILUL. In societatea romaneasca exista opinia potrivit careia in cazul unui asemenea eveniment, mama este cea care va fi “castigatoare”, indiferent de alte particularitati, iar tatal este cel care “nu are nicio sansa” cu privire la copil. Aceasta este perceptia majoritara a societatii, intr-adevar, insa acest fapt nu ne indreptateste sa subminam importanta tatalui in viata unui copil.

Exista numeroase studii care dovedesc ca si tatal are un rol vital in cresterea si educarea copilului:

  • Potrivit unui studiu realizat in anul 2002 la Universitatea din Utah, s-a demonstrat ca bebelusii, in varsta de pana la 12 luni, care au o relatie apropiata cu tatal lor, sunt mai rezistenti la stres decat ceilalti bebelusi;
  • Unul dintre cei mai apreciati psihologi in domeniul dezvoltarii personale, Erik Erikson, a remarcat faptul ca mamele si tatii iubesc in moduri diferite. Daca iubirea mamelor este mai expresiva si protectoare, iubirea tatilor este caracterizata prin instrumentalitate si mai multe asteptari. In timp ce mamele au grija de copii, tatii ii supravegheaza; in timp ce mamele sunt mai ingaduitoare, tatii aleg varianta negocierii. De asemenea, s-a remarcat ca adolescentii care au relatii bune cu tatal lor, au tendinta de a dobandi abilitati sociale superioare, fiind mult mai increzatori in propria persoana;
  • S-a constatat si faptul ca acei copii care au petrecut mai mult timp cu tatal lor sunt mai activi din punct de vedere social, reusind sa faca situatiilor de stres, prin raportare la acei copii care sunt relativ lipsiti de o interactiune frecventa cu tatii lor.

Cercetarile efectuate de-a lungul timpului au dovedit importanta mamelor in dezvoltarea sanatoasa a copiilor, insa acest fapt nu a condus la nesocotirea rolului unui tata in viata copiilor. Celebrul psiholog american Albert Dean Byrd a constatat faptul ca exista suficiente dovezi referitoare la consecintele lipsei tatalui din viata copiilor, realizand si un studiu asupra modalitatii in care aceste relatii se rasfrang asupra societatii.

Exista reglementari la nivelul Uniunii Europene prin care se recomanda statelor membre sa reglementeze in legislatia lor, in caz de separare a parintilor, principiul de resedinta comuna, “shared residence”, limitand orice exceptii doar la cazuri care implica abuzul sau neglijarea copilului ori violenta domestica, iar timpul pe care copilul il petrece cu fiecare parinte sa fie ajustat in functie de nevoile si interesele copilului. Asadar, se recomanda mai mult decat exercitarea autoritatii parintesti in comun, si anume rezidenta alternanta, in mod egal, la ambii parinti.

Ce ne propunem noi pentru tine? Ne propunem sa fim responsabili si sa alegem ce este mai bun pentru tine si copilul tau. Ne propunem sa iti fim alaturi, sa lasam deoparte emotiile si sa iti recomandam cea mai eficienta cale legala.

Dincolo de studiile existente la acest moment, este indubitabil faptul ca un copil are nevoie de ambii parinti in viata sa, iar in functie de particularitatile fiecarui caz in parte se va adopta cea mai buna strategie.

Solutia problemelor tale o vom gasi impreuna!

Categoria: Dreptul Familiei