INTERESUL SUPERIOR AL COPILULUI

  • Publicat de: SCPA BURUIAN, CARACAS SI ASOCIATII

 

Aparitia copiilor intr-o familie reprezinta poate cel mai frumos dar primit in viata fiecaruia dintre noi. Este esential ca importanta acestora sa nu fie diminuata in cazul despartirii parintilor. De multe ori emotiile fiecaruia dintre parinti exced normalitatii si se ajunge la situatii nu tocmai favorabile si conformabile pentru copil. 

Legislatia romana existenta la acest moment apara interesul superior al copilului, acesta fiind determinat prin examinarea tuturor criteriilor de apreciere, cum sunt: varsta, conduita fiecarui parinte fata de copil, posibilitatile materiale ale parintilor, posibilitatile de dezvoltare fizica, morala si intelectuala pe care copiii le pot gasi la unul dintre parinti, legaturile de afectiune stabilite intre copil si parinti, sexul copilului, starea sanatatii lui, posibilitatile concrete ale fiecarui parinte de a se ocupa efectiv de copil. Interesul superior al copilului se circumscrie dreptului copilului la o dezvoltare fizica si morala normala, la echilibru socio-afectiv, la viata de familie, drept afirmat si prin art. 8 din Conventia europeana a drepturilor omului.

Principiul egalitatii intre soti se refera la faptul ca relatiile personale si patrimoniale dintre soti si cele dintre parinti si copii sunt reglementate pe baza egalitatii dintre femeie si barbat. Potrivit principiului dreptului si indatoririi parintilor de a asigura cresterea si educarea copiilor, familia se intemeiaza pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.

Prin coroborarea acestor principii se ajunge la concluzia ca atat mama, cat si tatal, au drepturi egale cu privire la copii, atat timp cat este respectat principiul interesului superior al copiilor.

Mai mult decat atat, este primordial sa aveti in vedere faptul ca prin “acapararea” copilului de catre un singur parinte se poate ajunge chiar la fenomenul alienarii parentale, fenomen ce reprezinta o forma de abuz psihologic sever asupra copilului. Orice parinte isi doreste ce e mai bun pentru copilul sau, dar oare subiectivismul si emotia mai lasa loc pentru o analiza obiectiva? Parerea obiectiva a unei persoane specializate poate face diferenta dintre o copilarie fericita si una supusa abuzurilor din partea unuia dintre parinti.

Categoria: Dreptul Familiei