Violenta domestica si cum ne putem apara intr-o asemenea situatie

  • Publicat de: SCPA BURUIAN, CARACAS SI ASOCIATII

 
Din pacate, in ultima perioada auzim din ce in ce mai mult despre “violenta domestica”. Nu este un subiect placut pentru victimele acesteia, insa este important ca acestea sa isi cunoasca drepturile si sa fie informate corect.

Violenta domestica poate presupune un abuz fizic, emotional, social sau chiar financiar, iar de cele mai multe ori victimele sunt persoanele de sex feminim.

Ce se poate face din punct de vedere juridic?

In primul rand ar trebui obtinut un ordin de protectie. La acest moment, un astfel de ordin se poate obtine numai de la instanta de judecata, iar procedura, desi are un caracter urgent, dureaza cateva zile.

Ceea ce trebuie stiu este faptul ca exista un Proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie. De curand, acest proiect de lege a primit aprobarea senatorilor, urmand ca si deputatii sa isi exprime votul in acest sens. Ulterior, acest proiect poate deveni realitate daca este aprobat si de catre seful statului.

Insa ce prevede acest proiect de lege?

Cel mai important de stiut este faptul ca victimele unor fapte de violenta vor putea obtine un ordin de protectie direct de la politist. Asadar, procedura ar fi una mai rapida si, totodata mai eficienta, chiar daca acest ordin va fi unul provizoriu.

Potrivit proiectului de lege, „Ordinul de protectie provizoriu se emite de catre politisti care, in exercitarea atributiilor de serviciu, constata ca exista un risc iminent ca viata, integritatea ori libertatea unei persoane sa fie puse in pericol printr-un act de violenta domestica, in scopul diminuarii acestui risc”.

Ulterior, dupa ce acest ordin provizoriu va fi emis de catre politisti, el va trimis la procuror pentru a fi confirmat, acesta din urma avand posibilitatea de a-l desfiinta in cazul in care a fost dat fara motiv, ori in mod ilegal.

Asa cum se prezinta si in expunerea de motive a proiectului de lege, amploarea si gravitatea fenomenului violentei domestic in Romania conduce la semnale ingrijoratoare, ajungandu-se chiar la decesul victimelor. Tocmai de aceea se impune luarea unor masuri active, de urgenta, care sa aiba rolul atat de a limita fenomenul, dar si de a proteja victimele. Asadar, adoptarea unor astfel de modificari legislative ar reprezenta un progres pentru subiectii acestui fenomen, dar nu numai.

Poate te intrebi cat de folositor va fi acest ordin de protectie provizoriu si ce pot dispune politistii intr-un asemenea caz.

Politistii vor avea posibilitatea de a dispune temporar, masuri precum: evacuarea temporara a agresorului din locuinta comuna, reintegrarea victimei in locuinta comuna, obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime fata de victima s.a. Asadar, in vederea limitarii violentei, aceste masuri isi vor putea dovedi eficienta.

Nu astepta ca situatia sa devina una cu rezultat ireversibil, ci cauta solutii din timp. Una dintre ele poate fi obtinerea unui ordin de protectie.

Important este sa iti cunosti drepturile si sa stii ce posibilitati de aparare ai. In curand, ordinul de protectie provizoriu poate fi unul dintre elementele care va face distinctia dintre trecutul sumbru si viitorul armonios.

Te tinem la curent cu evolutia acestui proiect de lege.

Categoria: Drept Penal, Dreptul Familiei