PERSOANELE JURIDICE SI NECESITATEA INFORMARII CONTINUE

  • Publicat de: SCPA BURUIAN, CARACAS SI ASOCIATII

 

Societatea este intr-o continua dezvoltare, iar persoanele juridice, retailerii in mod special, se confrunta cu o serie de probleme ce tin de legislatia aplicabila si elementele necunoscute ce deriva din aceasta. Sunt foarte multe domenii care nu se bucura de o legislatie specifica adoptata la nivel national. In aceste cazuri trebuie analizate dispozitiile legale adoptate la nivel european, care este modalitatea prin care acestea se aplica in tara noastra, dar si consecintele pe care le au asupra activitatii derulate de fiecare societate in parte.

Un domeniu destul de ambiguu este cel legat de necesitatea si obligativitatea existentei certificatelor energetice in cazul anumitor produse. In legislatia nationala nu regasim informatii concrete referitoare la aceasta chestiune, insa aceasta nu inseamna ca nu exista reglementari in acest sens.

Mai jos va vom face o scurta analiza a unei astfel de situatii cand trebuie cercetata legislatia adoptata la nivel european pentru a putea trage concluzia daca exista sau nu necesitatea adoptarii anumitor masuri. Intrucat persoanele juridice se preocupa destul de mult de promovarea si gestiunea activitatii propriu zise, este posibil ca unele aspecte sa fie omise, insa, din punctul nostru de vedere, este imperios necesar sa se preocupe permanent si de legislatia aplicabila.

In concret, vom analiza necesitatea existentei certificatelor energetice in cazul aspiratoarelor:

  • Regulamentul delegat (UE) Nr. 665/2013 al Comisiei de completare a Directivei 2010/30/UE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste etichetarea energetica a aspiratoarelor (Regulamentul 665/2013) prevede la art. 3 ca:

o    ”1. Furnizorii se asigura ca, incepand cu 1 septembrie 2014:

  1. a) Fiecare aspirator este prevazut cu o eticheta imprimata conform formatului din anexa II si continand informatiile stabilite in anexa respectiva;
  2. b) Este pusa la dispozitie o fisa a produsului, astfel cum este stabilit in anexa III;
  3. c) Documentatia tehnica prevazuta in anexa IV este pusa la dispozitia autoritatilor statelor membre si a Comisiei, la cerere;
  4. d) Toate materialele publicitare pentru un model specific de aspirator includ clasa de eficienta energetica, daca materialele respective prezinta informatii legate de consumul de energie sau de pret;
  5. e) Toate materialele promotionale tehnice referitoare la un anumit model de aspirator care descriu parametrii tehnici specifici acestuia includ clasa de eficienta energetica a modelului respectiv.
  6. Formularul etichetei prevazut in anexa II se aplica conform urmatorului calendar:
  7. a) Pentru aspiratoarele introduse pe piata incepand cu 1 septembrie 2014, etichetele trebuie sa fie conforme cu eticheta 1 din anexa II;
  8. b) Pentru aspiratoarele introduse pe piata incepand cu 1 septembrie 2017, etichetele trebuie sa fie conforme cu eticheta 2 din anexa II.

In art. 1 pct.1 din Regulamentul 665/2013 se prevede faptul ca acest regulament stabileste cerinte privind etichetarea si furnizarea de informatii suplimentare despre produse aplicabile aspiratoarelor alimentate la reteaua de energie electrica, inclusiv aspiratoarelor hibride. De asemenea art.1 pct. 2 prevede ca acest regulament nu se aplica urmatoarelor categorii de aspiratoare: aspiratoarelor cu apa, aspiratoarelor cu apa si uscate, aspiratoarelor robot, aspiratoarelor industriale sau centrale, masinilor de lustruit pardoseala, precum nici aspiratoarelor de exterior.

Dispozitiile acestui Regulament se aplica si in ceea ce priveste aspiratoarele cu filtrare prin apa, incepand cu data de 1 septembrie 2017.

In ceea ce priveste modalitatea de afisare a etichetei, Art. 4 din Regulament prevede ca: ”Distribuitorii se asigura ca incepand cu 1 septembrie 2014: ”(a) fiecare model prezentat la punctul de vanzare poarta eticheta pusa la dispozitie de furnizori in conformitate cu articolul 3, afisata pe partea exterioara a aparatului sau agatata de acesta, astfel incat sa poata fi vazuta in mod clar. (c) toate materialele publicitare pentru un model specific de aspirator contin o referire la clasa energetica, daca materialele respective prezinta informatii legate de consumul de energie sau de pret”.

  • Regulamentul (UE) Nr. 666/2013 al Comisiei de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele în materie de proiectare ecologica pentru aspiratoare (Regulamentul 666/2013) prevede:

o   Incepand cu data de 1 septembrie 2014 aspiratoarele trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii (conform anexei 1 a Regulamentului 666/2013);

  • Consumul anual de energie sa fie mai mic de 62,0 kWh/an;
  • Puterea nominala de intrare trebuie sa fie mai mica de 1600W;
  • Nivelul de absorbtie a prafului pe covoare trebuie sa fie egal cu 0,70 sau mai mare decat aceasta valoare. Aceasta limita nu se aplică aspiratoarelor pentru pardoseli tari;
  • Nivelul de absorbtie a prafului pe pardoselile tari trebuie sa fie egal cu ,95 sau mai mare decat aceasta valoare. Aceasta limita nu se aplica aspiratoarelor pentru covoare.

o   Incepand cu data de 1 septembrie 2017 trebuie respectate urmatoarele valori:

  • Consumul anual de energie trebuie sa fie mai mic de 43,0 kWh/an;
  • Puterea nominala de intrare trebuie sa fie mai mica de 900W;
  • Nivelul de absorbtie a prafului pe covoare trebuie sa fie egal cu 0,75 sau mai mare decat aceasta valoare. Aceasta limita nu se aplica aspiratoarelor pentru pardoseli tari;
  • Nivelul de absorbtie a prafului pe pardoselile tari trebuie sa fie egal cu 0,98 sau mai mare decat aceasta valoare. Aceasta limita nu se aplica aspiratoarelor pentru covoare.
  • Emisiile de praf nu trebuie sa depaseasca 1,00%;
  • Nivelul de putere acustica trebuie sa fie egal cu 80 dB(A) sau mai mic;
  • Furtunul, daca exista, trebuie sa fie durabil, astfel incat sa fie inca utilizabil dupa 40 000 de oscilatii sub presiune;
  • Durata de viata operationala a motorului trebuie sa fie egala cu 500 de ore sau mai mare.

Aceste doua regulamente sunt obligatorii si se aplica direct in toate statele membre UE, fara a mai fi necesara adoptarea unei legi la nivel intern prin care sa fie transpuse dispozitiile acestora. 

In concluzie, similar etichetelor energetice intalnite la frigidere, de exemplu, incepand cu data de 1 septembrie 2014 exista obligatia de a exista o eticheta energetica si pentru aspiratoare.

Acesta este doar un exemplu in care se aplica legislatia adoptata la nivelul Uniunii Europene, insa situatiile de acest gen sunt mult mai multe. De regula sanctiunile aplicate in caz de nerespectare a dispozitiilor legale sunt destul de consistente, fapt ce ar putea chiar impiedica bunul mers al activitatii dumneavoastra.

 

Categoria: Drept Societar