Avocat sah

Un avocat bun trebuie să știe ȘAH

  • Publicat de: SCPA BURUIAN, CARACAS SI ASOCIATII

Avocatura și Șahul, două activități nobile care presupun, înainte de toate, inteligență, seriozitate și pasiune.

Iar avocatul, în soluționarea unei cauze, de cele mai multe se trasformă într-un jucător de Șah, sau cel puțin ar trebui să se transforme într-unul.

Așa cum în jocul de Șah înfruntarea se face cu eleganță, fiind întotdeauna precedată și încheiată printr-o strângere formală a mâinilor, așa și avocatul trebuie să-și respecte adversarul. Pe de o parte, că „niciodată nu știi peste cine ai dat”, pe de altă parte, doar arătând respect și curtoazie față de adversar vei putea apăra interesele clientului, onorabil și fără teamă.

Iar în calitate de agenți esențiali ai administrării justiție, avocații trebuie să mențină permanent onoarea și demnitatea în cadrul profesiei lor.

Apoi, nici jucătorul de Șah și nici avocatul nu trebuie să „joace” diferențiat și indiferent de strategie, atât unul, cât și celălalt, trebuie să facă cel mai bun „joc” pe care îl pot face fără a ține cont de cifre, vârstă, ratingul sau anii de experiență ai adversarului etc.

De regulă, subestimarea sau supra-aprecierea pot fi deopotrivă păguboase!

Nici jucătorul de Șah, nici avocatul nu trebuie să se grăbească. Cele două activități, sunt prin excelență un „joc” de gândire, iar presiunea inutilă, de cele mai multe ori duce la pierderi ireparabile.

Niciunul nu trebuie să se enerveze, pentru a nu fi copleșiți. Este foarte important ce urmează și trebuie să rămână până la capăt focusați. Șansele sunt mult mai mari să reușești un joc frumos, să ai o victorie frumoasă, păstrându-ți calmul și seninătatea.

Și niciodată, niciunul, nu trebuie să se concentreze excesiv pe rezultatul final. Este foarte clar, că atât pentru avocat, cât și pentru jucătorul de Șah, victoria este dezirabilă și reprezintă motivația absolută. Dar de foarte multe ori, eleganța în sine a „jocului„ este de apreciat chiar mai mult decât victoria! Nu contează atât de mult dacă ai câștigat, ci cum ai atins acel rezultat.

Iar dacă adversarul a câștigat, trebuie să-l apreciem și să ne exprimăm corect această apreciere.

Și tot asemănător șahului, unde „repetiția este mama învățăturii”, și în exercitarea profesiei de avocat majoritatea timpului trebuie să fie alocat studiului și obligațiilor care îi revin în urma încheierii unui contract de asistență juridică. După cum bine știm, „cine transpiră mai mult în antrenament, sângerează mai puțin în luptă”.

Atât în exercitarea profesiei de avocat, cât și într-o partidă de șah, intuiția este foarte importantă, iar pentru un avocat anticiparea mișcărilor adversarului de cele mai multe ori reprezintă cheia succesului.

De foarte multe ori, avocatul, similar jucătorului de Șah recurge la un procedeu identificat drept ,,jocul minții”, care constă în capacitatea de a face diferența dintre o alegere potrivită și o decizie greșită prin concentrarea tuturor ideilor pentru a anticipa mutările și consecințele acțiunilor adversarului.

Și nu în ultimul rând, atât în profesia de avocat, cât și în jocul de Șah, pentru a fi un potențial câștigător trebuie respectate o serie de reguli și orice mutare trebuie să fie luată în considerare.

Orice mutare calculată greșită îi poate da șansa adversarului să te învingă, și indiferent dacă atacă sau apără, avocatul trebuie să iasă din zona de confort și să depună toate diligențele, să uzeze de toate armele de care dispune.

Experiența îndelungată căpătată, fie că este vorba de un joc de șah, fie că este vorba de experiența câștigată în cariera de avocat reprezintă un as în mânecă.

Practic, asemănările dintre cele două activități sunt foarte apropiate, având cumva o strânsă legătură, iar cea mai mare semănare, dincolo de inteligență, antrenament, creativitate, atât avocații, cât și jucătorii de Șah sunt oameni, cu personalități și emoții unice, cu așteptări și temeri proprii.

Transferarea abilităților dobândite din partidele de șah în exercitarea profesiei de avocat va ajuta practicianul de drept să își gestioneze mai bine timpul și resursele și să ia cele mai eficiente decizii pentru clientul său și apreciem că DA, un avocat trebuie să știe să joace Șah.

Categoria: Drept Societar