Dividendele. Avantaje șI dezavantaje

  • Publicat de: SCPA BURUIAN, CARACAS SI ASOCIATII

Cât de bine este să-ți primești dividendele?

Obiectivul urmărit de acționari la subscrierea acțiunilor și vărsarea aporturilor este acela de a realiza profit din activitatea comercială desfășurată și implicit, de a participa la împărțirea beneficiilor prin atribuirea de dividende.

Ce este un dividend?

Dividendele sunt distribuite acționarilor corelativ cu aportul fiecărui asociat la capitalul social vărsat, dacă prin actul constitutiv nu se dispune altfel. Proporția dividendelor este determinată de către adunarea generală a acționarilor.

Atunci când o companie obține profit, aceasta îl poate folosi pentru:

  1. Reîntregirea sau reducerea capitalului social. Dacă se constată o pierdere a activului net, capitalul social subscris va trebui reîntregit sau redus, mai înainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de profit.
  2. Formarea fondului de rezervă.Din profitul societății se va prelua, în fiecare an, cel puțin 5% pentru formarea fondului de rezervă, până ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.
  3. Reînvestire prin majorarea capitalului social. Acționarii pot să reinvestească profitul pentru extinderea companiei: crearea unui nou departament, deschiderea unor noi puncte de lucru, angajarea de personal pentru relaționarea cu un număr mai mare de clienți, achiziționarea de aparatura performantă pentru eficientizarea proceselor și reducerea costurilor, dobândirea unei poziții dominante pe piață.
  4. Distribuirea dividendelor către acționari în mod proporțional cu numărul de acțiuni pe care le deține fiecare. Potrivit Codului Civil, prin contractul de societate, două sau mai multe persoane se obligă reciproc să coopereze pentru desfășurarea unei activități și să contribuie la aceasta prin aporturi bănești, în bunuri, în cunoștințe specifice sau prestații, cu scopul de a împărți beneficiile sau de a se folosi de economia ce ar putea rezulta.

Dividendele pot fi repartizate acționarilor numai când există un profit real. Realizarea ori nerealizarea de profit poate fi stabilită numai la sfârșitul exercițiului financiar, prin alcătuirea situației financiare anuale. Dividendele pot fi distribuite numai din profitul determinat, potrivit legii, altfel s-ar aduce atingere capitalului social al societății comerciale și implicit drepturilor creditorilor acesteia. Aceasta înseamnă că profitul este distribuibil dacă îndeplinește cerințele legii. Prin profit se înțelege un câștig evaluabil în bani rezultat din orice activitate economică și pentru a fi distribuibil, acesta trebuie să fie real. Deci trebuie să se fi înregistrat un excedent, adică o sumă care să fie mai mare decât capitalul social, deoarece nu pot fi distribuite dividende din activ în limita capitalului social. Totodată, profitul trebuie să fie util, adică să reprezinte profitul rămas după satisfacerea în prealabil a unor exigențe ale legii.

Profitul va fi repartizat doar în condițiile și la termenele stabilite prin hotărârea adunării generale a acționarilor. Așadar, dreptul la dividende este un drept eventual până la data hotărârii adunării generale a acționarilor care decide să le distribuie, devenind un drept pur și simplu, cert, lichid și exigibil, după data acestei hotărâri.  Dividendele se plătesc în termenul stabilit de către adunarea generală a asociaților sau, după caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 8 luni de la data aprobării situației financiare anuale aferente exercițiului financiar încheiat.

Distribuirea de dividende, în absența unui profit real și util, reprezintă o faptă ilicită, care se sancționează ca atare. Fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentatul legal al societății care au încasat sau plătit dividende, sub orice formă, din profituri fictive sau care nu puteau fi distribuite, în lipsă de situație financiară ori contrarii celor rezultate din aceasta sunt sancționați cu închisoarea.

Desfășurând activitatea comercială în comun, datorită legăturii sociale, care îi unește, asociații trebuie să participe împreună atât la împărțirea câștigurilor, cât și la suportarea pierderi. Aceasta nu înseamnă că participarea la profit și pierderi trebuie să fie neapărat egală. Potrivit principiului libertății asociaților de a decide, actul constitutiv trebuie să prevadă partea fiecărui asociat la beneficii și la pierderi sau modul de distribuire a profitului și de suportarea a pierderilor. Dacă în actul constitutiv s-a prevăzut numai partea de câștig, aceeași proporție se aplică și în privința pierderilor. În cazul aportului în prestații sau cunoștințe specifice, partea asociatului la profit și pierderi este egală cu cea a asociatului care a contribuit cu aportul cel mai mic, dacă nu s-a convenit altfel.  Potrivit Codului civil, orice clauză a actului constitutiv prin care un asociat este exclus de la împărțirea profitului sau de la participarea la pierderi este considerată nescrisă.

Drept urmare, pe de o parte, distribuirea integrală și rapidă a dividendelor poate indica lipsa unei strategii investiționale sau incapacitatea managementului de a le identifica ori evalua corespunzător. Astfel, scade capacitatea de autofinanțare și crește gradul de dependență al companiei față de creditori, făcând-o mai vulnerabilă în fața unei companii concurente. Pe de altă parte, distribuirea dividendelor poate indica o companie închegată, pregătită să facă față unor ipoteze negative precum scăderea veniturilor, neîncasarea creanțelor sau chiar creșterea unor costuri de finanțare. O companie puternic capitalizata poate genera un randament foarte bun pentru acționarii săi, atât prin dividendele plătite, cât și prin aprecierea valorii companiei.

 

AVANTAJE DEZAVANTAJE
-acționarii beneficiază direct de profitul companiei. Fiecare acționar își calculează dividendele de încasat înmulțind dividendul pe acțiune cu numărul de acțiuni deținute.

 

-până la distribuirea dividendelor, profitul va trebui să fie reînvestit. Chiar dacă în primii ani de activitate nu vă va fi distribuit profit sub formă de dividende, nu vă lăsați descurajați! Avantajele pe termen lung sunt o prioritate pentru parcursul impunător al companiei!
-banii primiți sub formă de dividende vor fi impozitați. În România, impozitul este de doar 5%.

 

 – valoarea acțiunilor unei companii scade, cu o suma care poate fi mai mică sau mai mare decât valoarea dividendului.

 

 

-actul constitutiv prevede partea fiecărui asociat la beneficii și la pierderi sau modul de distribuire a profitului și de suportarea a pierderilor. -compania trebuie să dispună în perioada ex-post dividend de un numerar suficient pentru acoperirea nevoilor pe termen foarte scurt. Contractarea unui împrumut poate deveni o povară financiară.

 

Așadar, tu știi cum trebuei să procedezi în privința dividendelor?

Categoria: Drept Societar