De curand, Nasrin Sotoudeh, o cunoscuta avocata iraniana in lupta pentru apararea drepturilor omului, a fost condamnata, in Iran, la o pedeapsa rezultata de 38 de ani inchisoare si 148 de lovituri de bici.
La pedeapsa de 33 de ani de ani inchisoare si 148 de lovituri de bici (pedeapsa pentru ultimele 7 acuzatii care i s-au adus) s-a adaugat pedeapsa de 5 ani inchisoare, la care fost condamnata, in lipsa, in septembrie 2016.
Fiind vorba de mai mult de 3 acuzati, judecatorul Mohammad Moghiseh a aplicat art. 134 din Codul penal iranian, stabilind pedeapsa maxima prevazuta de lege pentru fiecare acuzatie in parte, rezultand un cumul de 29 de ani inchisoare, la care a adaugat un spor de 4 ani inchisoare, rezultand pedeapsa de 33 ani inchisoare.
Aceasta este cea mai aspra pedeapsa aplicata impotriva unui aparator al drepturilor omului in Iran, in ultimii ani.
Este de notorietate faptul ca Nasrin Sotoudeh si-a dedicat intreaga viata si cariera atat pentru apararea drepturilor femeilor din Iran, mereu criticand legile absurde iraniene in privinta acestora, cat si pentru abolirea pedepsei cu moartea, precum si a altor pedepse degradante. Pentru aceasta activitate (acest sacrificiu), Parlamentul European i-a acordat premiul Saharov pentru libertatea de gandire, practic o recunoastere a activitatii deosebite desfasurate de doamna avocat Nasrin Sotoudeh in apararea drepturilor omului.
Cu parere de rau, tocmai aceasta activitate in apararea drepturilor omului i-a adus aceasta pedeapsă scandaloasa, confirmand inca odata reputatia Iranului de stat asupritor, in care drepturile omului, in special drepturile femeilor nu prea exista.
In sedinta din 7 mai 2019, Consiliul Baroului Bucuresti, cel mai mare Barou din Romania, in unanimitate, si-a exprimat solidaritatea cu manifestarile de protest ale organizatiilor profesionale internationale ale avocatilor si ale societatii civile, fata de injusta condamnare a doamnei avocat Nasrin Sotoudeh.
Societatea Civila Profesionala de Avocati BURUIAN, CARACAS SI ASOCIATII, in adunarea generala din data de 14 mai 2019, a decis in unanimitate sa se alature acestui protest si sa isi exprime ingrijorarea fata de adoptarea unor astfel de masuri represive impotriva avocatilor care isi exercita profesia pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
Apreciem ca apararea intr-un mod pasnic a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, astfel cum a facut-o Nasrin Sotoudeh nu este o infractiune si suntem indignati de modul barbar in care statul iranian a redus la tacere prima voce in apararea drepturilor omului din Iran.