PROCEDURA PRIVIND OBTINEREA PERMISELOR DE MUNCA

  • By:SCPA BURUIAN, CARACAS SI ASOCIATII

 

Esti unul dintre antreprenorii din Romania care nu gaseste forta de munca? Una din solutii ar putea fi aducerea de forta de munca din statele ce nu fac parte din Uniunea Europeana, acestia dorindu-si un loc de munca mult mai bine platit decat in tara de domiciliu.

Pentru a aduce insa forta de munca din afara UE, pe langa avantajele sau dezavantajele pe care acest lucru le presupune si pe care tu va trebui sa le analizezi, trebuie sa stii si care este procedura angajarii unor astfel de persoane.

Auzim din ce in ce mai mult vorbindu-se de permisele de munca, insa nu stim exact ce presupun acestea.

Ca si angajator, trebuie sa gasesti oamenii pe care vrei sa ii angajezi, care sa indeplineasca cerintele solicitate. Ulterior, va trebui obtinut AVIZUL DE ANGAJARE de la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari din judetul in care societatea are sediul social. In acest sens trebuie depuse o serie de documente.

Inspectoratul General pentru Imigrari solutioneaza cererea pentru eliberarea avizului de angajare in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia. In cazurile in care sunt necesare verificari suplimentare, termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.

Dupa obtinerea avizului de angajare de catre angajator, se va trece la cea de-a doua etapa, si anume obtinerea VIZEI DE LUNGA SEDERE IN SCOP DE ANGAJARE. O serie de documente vor trebui depuse si aici, insa lucrurile vor merge mai rapid decat la obtinerea avizului. Viza se va obtine de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei. De regula, viza se acorda pentru o perioada de 90 de zile, cu dreptul la una sau la mai multe iesiri.

Ulterior obtinerii vizei, dupa intrarea in Romania va trebui sa se obtina PERMISUL DE MUNCA. Documentele in acest sens trebuie depuse cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea dreptului de sedere acordat de viza.

Trebuie sa stii ca actele solicitate pot fi diferite in functie de postul pe care angajatul urmeaza sa il ocupe. Mai mult decat atat, trebuie sa ai in vedere ca trebuie platite si unele taxe, al caror cuantum variaza.

Este indicat ca documentarea in acest sens sa inceapa din timp, intrucat aceasta procedura dureaza de regula aproximativ 3 luni.

Ai grija de afacerea ta si cauta solutiile care nu iti ingreuneaza activitatea, ci dimpotriva.

 

 

 

 

 

Posted in: Dreptul Imigrantilor