ZILIERII. CONDITIILE IN CARE SE POT DESFASURA ACTIVITATILE CU CARACTER OCAZIONAL.

  • Publicat de: SCPA BURUIAN, CARACAS SI ASOCIATII

 

Exista o vorba care spune ca toamna se numara bobocii. Insa sunt persoane care toamna se preocupa de strangerea recoltei pentru care au lucrat un an intreg. Si cum sa faca acest lucru daca nu cu ajutorul zilierilor.

Ce este insa un ZILIER?

Zilierul este acea persoana fizica, cetatean roman sau strain, ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar sau un imputernicit al acestuia, contra unei remuneratii.

Exista dispozitii legistative care prevad exact modul in care zilierii isi pot desfasura activitatea, precum si care sunt obligatiile ce trebuie respectate.

Raportul de munca dintre zilier si beneficiar sau un imputernicit al acestuia se stabileste prin acordul de vointa al partilor, FARA A FI NECESARA INCHEIEREA, IN FORMA SCRISA, A UNUI CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA.

Fie ca esti un antreprenor care are nevoie de zilieri in desfasurarea activitatii, fie ca esti una dintre acele persoane care isi doreste sa lucreze ca si zilier, IATA CATEVA INFORMATII PE CARE ESTE ESENTIAL SA LE CUNOSTI:

  • Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore.
  • Zilierul minor care are capacitatea de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe saptamana. Zilierul minor nu va efectua activitate in timpul noptii.
  • Zilierul minor poate presta activitati necalificate cu caracter ocazional la implinirea varstei de 16 ani. Prin exceptie, minorul cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani poate presta activitati necalificate cu caracter ocazional numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate dezvoltarea si sanatatea personala.
  • Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar sau un imputernicit al acestuia pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domenii precum: domeniul agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al bovinelor s.a.
  • Beneficiarul sau un imputernicit al acestuia nu poate utiliza zilieri pentru desfasurarea unor activitati in beneficiul unui tert, cu exceptia activitatilor pentru care beneficiarul sau un imputernicit al acestuia are incheiate contracte de prestari servicii cu tertii.
  • O persoana NU poate presta activitati in regim zilier mai mult de 120 de zile in decursul unui an calendaristic, indiferent de numarul de beneficiari sau imputerniciti ai acestora, CU EXCEPTIA zilierilor care presteaza activitati in domenii precum: domeniul agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor s.a.
  • Beneficiarul sau un imputernicit al acestuia NU poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu in activitatile de tip zilier. Daca activitatea depusa de zilier necesita o perioada mai mare, acesta poate fi utilizat pe baza de contract de munca pe perioada determinata.

CARE SUNT DREPTURILE PE CARE BENEFICIARUL SAU UN IMPUTERNICIT AL ACESTUIA LE ARE? 

  • sa stabileasca activitatile pe care urmeaza sa le desfasoare zilierul, locul executarii activitatii si durata acesteia;
  • sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a lucrarilor.

 

CARE SUNT OBLIGATIILE PE CARE BENEFICIARUL SAU UN IMPUTERNICIT AL ACESTUIA LE ARE? 

  • sa infiinteze Registrul electronic de evidenta a zilierilor. Registrele se pastreaza la sediul beneficiarului sau la un imputernicit al acestuia si/sau la punctele de lucru, dupa caz;
  • sa completeze Registrul electronic de evidenta a zilierilor, inainte de inceperea activitatii;
  • sa prezinte Registrul electronic de evidenta a zilierilor organelor de control abilitate;
  • sa asigure informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmeaza sa o presteze, precum si cu privire la drepturile si obligatiile sale;
  • sa plateasca zilierului remuneratia cuvenita, la sfarsitul fiecarei zile; plata remuneratiei se poate realiza cel mai tarziu la sfarsitul saptamanii sau al perioadei de desfasurare a activitatii, respectiv lunar, in situatia in care perioada de desfasurare a activitatii depaseste 30 de zile, numai cu acordul exprimat in scris de catre zilier si beneficiar sau un imputernicit al acestuia;
  • sa asigure securitatea si sanatatea in munca a zilierilor;
  • sa asigure instruirea zilierului, inainte de inceperea activitatii;
  • sa solicite zilierilor asumarea pe propria raspundere, prin semnatura, ca starea sanatatii le permite desfasurarea activitatilor repartizate de beneficiar sau un imputernicit al acestuia;
  • sa puna la dispozitie zilierilor echipamente de munca adecvate, care nu pun in pericol securitatea si sanatatea acestora;
  • sa asigure, in mod gratuit, echipamente individuale de protectie adecvate activitatii desfasurate de zilieri;
  • sa comunice de indata, catre inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs, orice eveniment in care au fost implicati zilierii;
  • sa inregistreze accidentele de munca suferite de zilieri in timpul activitatii.

In ceea ce priveste REMUNERATIA primita de zilier, trebuie sa stiti ca aceasta este supusa impozitului pe venit. Calculul, plata si declararea impozitului pe venit datorat pentru veniturile realizate sunt in sarcina beneficiarului sau a unui imputernicit al acestuia. Important de stiut este si faptul ca pentru remuneratia platita zilierilor NU se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca.

Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Dovada platii remuneratiei se face prin semnatura zilierului in Registrul electronic de evidenta a zilierilor.

NERESPECTAREA ACESTOR OBLIGATII DE CATRE BENEFICIAR SAU UN IMPUTERNICIT AL ACESTUIA CONSTITUIE CONTRAVENTII SI SE SANCTIONEAZA CU AMENZI INTRE 1000 LEI – 20 000 LEI.

SI ZILIERUL POATE FI SANCTIONAT CONTRAVENTIONAL IN SITUATIA IN CARE NU RESPECTA TERMENUL MAXIM DE 120 DE ZILE IN CARE POATE DESFASURA ACTIVITATI IN REGIM ZILIER, IN DECURSUL UNUI AN, CU EXCEPTIA CELOR CARE PRESTEAZA ACTIVITATI IN DOMENIILE ENUNTATE ANTERIOR. AMENDA PE CARE UN ZILIER O POARE PRIMI ESTE INTRE 500  SI 2000 LEI.

 

Categoria: Dreptul Muncii